Belangstelling weer enorm tijdens Rabo Dikke Banden-race

Niet dat de belangstellenden dikke rijen achter de dranghekken stonden. Nee, het was gewoon weer ouderwets gezellig druk tijdens de intermezzo’s die de organisatie had ingelast na de passages van de Ronde van Midden Brabant.
Speciale gasten waren deze middag onder andere wethouder Piet Panis van Sportzaken en wethouder Bea van Beers van onder andere Recreatie en Toerisme. Van Beers voelde zich helemaal thuis tussen de jeugd en reed in de Rabo Dikke Banden-race mee in de volgwagen van autovlasveld.nl.

Wij hebben het nu over de Rabo Dikke Banden-race voor de basisschooljeugd uit de gemeente Dongen. Moeizaam, met mondjesmaat zeggen ze wel eens, vielen de inschrijfformulieren bij de bekende adressen binnen. Een oproep via de plaatselijke media en onze spetterende website heeft er uiteindelijk toe geleid dat wij als stichting wielerbelang Dongen dit jaar 53 deelnemertjes aan de start mochten verwelkomen!

Alleen maar grote winnaars
Nadat de grote jongens, die vier rondjes van 43 kilometer door Midden-Brabant moesten fietsen, de eerste keer langs kwamen, zagen wij al kinderen met hun fietsje staan te popelen om ook maar op het parkoers te kunnen. Via de inschrijving bij IJssalon Smaak hadden zijn hun startbewijs bemachtigd.

Pas na de tweede passage mocht de jeugd van 5- en 6-jarigen aan de start verschijnen. Speaker Kees Maas had voor een ieder wel een woordje over. Met groots machtsvertoon ging de blonde Nick Welling (Achterberg) als winnaar over de streep. Grote winnaar? Ieder deelnemertje was deze middag de grote winnaar! Want ondanks de hitte trapten sommigen de pedaaltjes zo snel rond, dat ik dacht dat hij of zij zichzelf voorbij zouden gaan fietsen.

Nick moest wel gas blijven geven want in zijn kielzog eindigde Fenne van Bommel (van de Agnes uit Dongen Vaart) als eerste meisje op de tweede plaats. Jasper van Gool (Achterberg) eindigde als derde. Zeven meisjes en zes jongens reden twee rondjes. Bij iedere doorkomst werden zij luid aangemoedigd, door de mama’s, papa’s, opa’s en oma’s achter de hekken. Maar ik zag na afloop ook dat een deelnemertje door haar wat oudere zus, laat ze zeven jaar zijn geweest, enorm werd geknuffeld voor haar prestatie.

Categorie 2
Ook in de groep 7-8-9 jarigen, 29 deelnemertjes!!!!!, was weer een persoon die heerste. Raf Verharen van de Anspach reed de drie ronden constant op kop. Had hij vorig jaar ook niet in deze categorie hoog gescoord? Maar ook voor deze groep mijn petje af! Victor Hugo Brenders was een beetje teleurgesteld. Hij stond al vroeg vooraan bij de start. Hij moest, omdat de grote jongens voor hem gingen staan, enkele plaatsen naar achteren.

Toch presteerde de kleine Victor Hugo ook goed door van plaats 27 langzaam op te schuiven naar de eindklassering op plaats 11. Ook hier een tiental meisjes, met Roos de Jong (H. Hart) en Sofie de Bont (Hoge Waai) vooraan in het peloton. Gelukkig ook enkele deelnemertjes uit ’s Gravenmoer van De Wissel en De Spingplank.

Categorie 3
Een uiteenlopende groep van 11 aankomende renners in de leeftijd van 10, 11 en 12 jaar. Twee meisjes en negen jongens. Ook zij werden door hun ouders flink aangemoedigd. Als Stijn de Boer een kleiner verzetje had gehanteerd had hij mogelijk verder voorin geëindigd. Thijs Kimenai, het voormalig jeugdraadslid van carnavalsjeugdprins Dreke, toerde met veel plezier op zijn echte Dikke Bandenfiets rond. Tot ver na afloop reed hij diverse keren over de finishlijn onder luid gejuich van zijn trouwe supporters aan de bartafel. Meedoen is ook winnen, zal hij gedacht hebben.

Na afloop riep Speaker Kees Maas de jeugd nog een keer bij elkaar voor de huldiging. Alle deelnemertjes zaten voor het grote ere podium. Ronde miss Pleun van Dongen zette de eerste drie van het klassement in de bloemetjes, daarbij geholpen door de wethouder van Sportzaken Piet Panis.

Traditie is dat na afloop een mountainbike onder de deelnemertjes wordt verloot. Dit jaar ging deze prijs naar Zahra van der Zwet van basisschool Heilig Hart. Zarah is vijf jaar en fietste in de jongste categorie mee. Daar eindigde zij op de tiende plaats. Zo zie je, meedoen is ook winnen! Gefeliciteerd Zarah en tot volgend jaar!

Piet Scheepers

Bekijk HIER de foto’s van Harm Rijswijk

Author: wbd

Share This Post On