Dongen zondag 25 september weer in teken van wielrennen

!cid_image001_jpg@01D1DAA2

Rabobank Dikke Banden Race van 2015. Foto Harm Rijswijk

De Ronde van Midden-Brabant, Rabobank Dikke Banden Race en Ronde van Dongen staan weer voor de deur. Op een gepast moment. Het gaat goed met het wielrennen in Nederland. Er worden klassiekers gewonnen en etappes in grote rondes. Klassementsrenners steken dara ook hun neus tegen het venster. Ons land was de afgelopen maanden in de ban van het wielrennen. De Tour de France was in volle gang. Tijdens de andere grote ronde, de Giro d’Italia 2016, zaten we op het puntje van de stoel om de verrichtingen van Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk nauwlettend te volgen. Na de feestelijke Nederlandse opening werd de Giro een groots spektakelstuk.

Dumoulin reed zes dagen in de roze trui en Kruijswijk nam die honneurs vijf dagen waar. De Nederlander reed de hele Giro ijzersterk, maar verspeelde de eindzege door een stuurfout in de één na laatste bergetappe. Esteban Chaves nam de roze trui over, maar een aanval van Vincenzo Nibali in de allerlaatste klimrit was de Colombiaan de machtig en zo won de Italiaan het eindklassement, voor Chaves en Valverde. Kruijswijk eindigde de Giro als vierde.

Voordat hun profcarrière echt begon, mochten de Nederlanders onder andere via de Ronde van Midden-Brabant aan het grote werk ruiken. De allerkleinste liefhebbers, de basisschooljeugd, kunnen over een paar weken bij de volgende editie weer hun krachten tijdens de Dikke Banden Race onderling meten. Eerst nog de grote vakantie, de Zomerspelen en dan is het al weer zover. Vanaf de eerste schoolweek zullen op de scholen weer de inschrijfformulieren klaar liggen. Je kunt nu alvast de datum op de kalender schrijven: 25 september. Nieuw dit jaar in het Dongense wielerspektakel is de nieuwe invulling van de Ronde van Dongen, een Omnium koers voor Nieuwelingen. Op uitnodiging worden renners uit deze klasse gevraagd om in Dongen te komen rijden.

Ronde van Midden-Brabant
De hoofdmoot vormt natuurlijk de semi-klassieker Ronde van Midden-Brabant. Even na het middaguur gaat het grote peloton met beloften om 12.30 uur van start voor de 47ste editie. De Stichting Wielerbelang Dongen rekent weer op ongeveer 175 deelnemers. Zij rijden drie grote ronden van 41 kilometer, gevolgd door twee plaatselijke ronden van 21 kilometer. Dus vijf keer wordt start en finish gepasseerd. Deze streep ligt in de Tramstraat ter hoogte van café d ‘Ouwe Sok.

Omnium Nieuwelingen
Deze primeur voor Dongen is een wedstrijd die bestaat uit diverse disciplines.
Direct na de start van de Ronde van Midden-Brabant vertrekken de Nieuwelingen voor een puntenkoers van 20 ronden. Zij rijden hetzelfde rondje als de jeugd voor de Dikke Bande Race: Tramstraat, Kardinaal van Rossumstraat, Julianastraat, Wilhelminastraat en de finish in de Tramstraat. Tussen de passages, en na de Dikke Banden Race, volgen nog een Rit in lijn en een tijdrit voor de best geklasseerde renners 11-20 en de renners op plaats 1-10. Na de finish van de Ronde van Midden-Brabant,  gepland rond 16.35 uur, volgen de huldigingen.

Rabobank Dikke Bandenrace
Omstreeks 13.00 uur start categorie 1 (5-6 jaar). Zij rijden twee ronden.
Om 13.35 uur is het aan categorie 2  (7-8-9 jaar). Zij fietsen 3 ronden, waarna categorie 3 (10-11-12 jaar) om 13.45 uur de Dikke Banden Race afsluit door 4 ronden te strijden om de eerste plaats. De huldigingen van de schooljeugd, en de verloting van de Moutain Bike, zal direct na de finish van categorie 3 zijn. Ook zullen aan de deelnemers diverse kleinigheden worden overhandigd.

Inschrijven Dikke Banden Race
De organisatie opent de inschrijvingen direct na de grote schoolvakantie. Van 1 tot 18 september. De basisschoolleerlingen kunnen zich dan via inschrijfformulieren, die op school ter inzage liggen, aanmelden. Of via deze website.

Author: wbd

Share This Post On