Bram de Kort draait er niet omheen als gevraagd wordt hoe hij in de Ronde van Midden-Brabant gaat eindigen. “Ik kom net terug van een periode van ziekte en heb net een zware meerdaagse achter de rug. Ik hoop zondag fris aan de start te staan en wil geen prognose doen,” aldus de 22 jarige die voor de start van deze Klassieker afgelopen woensdag en zaterdag nog twee wedstrijden met zijn ploeg Metec heeft gereden.
Zeven jaar geleden pakte hij serieus de racefiets. Daarvoor voetbalde hij bij het plaatselijke Olympia ’60 en heeft daarnaast ook gebasketbald en aan judo gedaan. “In eerste instantie ging ik fietsen om gewicht te verliezen en om simpelweg mijn conditie te verbeteren.” De keuze om over te stappen naar het wielrennen is niet vreemd. Maar wel zijn eigen keuze en daardoor altijd gesteund door de familie.
Familie Van Dongen
Hoezo niet vreemd? Oud-wielrenner en opa Wim van Dongen, mede oprichter van deze Ronde van Midden-Brabant, is zijn grootste supporter. Moeder Ceciel van Dongen is ook al met het wielervirus besmet. Tel daarbij oom Arthur van Dongen ooit een begenadigd wielrenner en nu manager van het Rabo Development Team en Oom Rik van Dongen, ook geen onbekende in de wielerwereld, dan kan je niet meer om de racefiets heen.
Voordat het vergeten wordt: zus Noor de Kort zit weer op de fiets en zat voorheen even in de ploegleiderswagen. Het maakt niet uit, ook zij is met het wielervirus besmet. En oma Van Dongen? Zij was gastvrouw voor ‘honderdduizend’ renners en nu vertroetelt zij als het moet buurjongen en kleinzoon Bram. Om hem ging het toch?
Koers in Spanje
Als 15-jarige begon Bram bij De Jonge Renner (DJR), de wielerclub uit Oosterhout, de club van de familie Van Dongen. ”Ik heb nooit bij de jeugd gereden. Ik ben het meest trots op mijn 2e plaats in een meerdaagse in Spanje in mijn juniorentijd. Ik ben toen overgestapt naar de elite/beloften, waar ik twee jaar bij DJR heb gereden. Ooit zal ik hier weer terugkeren. De vraag is echter wanneer? In de toekomst hoop ik vooral nog veel plezier te beleven aan de wielersport en kijken hoever ik kan reiken op sportief gebied.”
Zijn liefde voor het wielrennen is groot. Bram zou graag elke dag op de fiets willen zitten. Hij geeft ook toe dat klimmen niet bepaald zijn specialiteit is. “Hierdoor ben ik niet zo’n freak wat betreft eten zoals sommige wielrenners wel zijn. Dat betekent echter niet dat je mij in de friettent zal vinden. Pasta vind ik wel lekker en dat past bij de wielrenner.”
Parkoerskennis
En is deze thuiswedstrijd komende zondag een voordeel, parkoerskennis dus? “Dat ik het parkoers ken is fijn. Als we de eerste keer de finishlijn zijn gepasseerd, kent in principe iedereen het parkoers. De kasseien kan ik inmiddels wel dromen. Het nieuwe off-road stuk moet ik deze week nog wel even verkennen. Off- road gaan met een wegfiets heb ik nog nooit gedaan, maar ik kijk er wel naar uit! Als het lukt om fit aan de start te verschijnen, dan is zondag alles mogelijk.”
Naast het wielrennen is Bram de Kort ook gefocust op zijn toekomst. Hij volgde diverse studies en hoopt over enkele maanden zijn HBO studie commerciële economie af te ronden.