Hidde van Veenendaal wint op kracht thuiswedstrijd

De Jonge Renner kan ook eens juichen in eigen ronde

Publiek en renners blij met organisatie Ronde van Midden-Brabant

Hidde van Veenendaal is iets rapper dan medevluchter Nick van der Meer (Foto Harm Rijswijk)

Door Piet Scheepers
Apetrots was hij afgelopen zondag. Wim van Dongen, een van de boegbeelden die ruim vijftig jaar geleden mede de Ronde van Midden-Brabant, toen nog een ronde voor junioren, in de steigers heeft gezet. Hij lachte van oor tot oor toen Hidde van Veenendaal als winnaar van de 51e Ronde van Midden-Brabant in Dongen over de meet ging. Niet alleen omdat het Hidde was, maar ook omdat zijn wielerclub De Jonge Renner uit Oosterhout weer als eerste op het podium de bloemen in ontvangst mocht nemen. Ja, en ook voor de eerste drie een grote fles Opener bier van de Dongense bierbrouwerij.

Dit jaar was deze voorjaarsklassieker, dat is wel heel lang geleden, genoodzaakt om als een grote omloop verreden te worden. Elf ronden door het buitengebied om zoveel mogelijk publiek te mijden. Want door de vele corona regels is deze wedstrijd vanuit het Dongense centrum naar het buitengebied gevlucht.  “Dit om de renners hun sport te laten uitoefenen,” merkt de organisatie op. “Te veel regels om te kunnen handhaven in het centrum. Helaas ook geen Ronde van Dongen voor de nieuwelingen en ook geen Dikke Banden Race voor de schooljeugd.”

In ons land zijn vele wedstrijden door de corona maatregelen afgelast. Renners kijken dan ook niet meer hoever een koers van hun thuis is. Nee, als ze maar kunnen rijden. Zo staan er jongens met hun aanhang uit Drenthe aan de start. Ook jongens uit de regio Leeuwarden, die daags voordien nog de Omloop van de Braakman in Zeeuws-Vlaanderen hebben gekoerst, rijden in Dongen. Uiteindelijke rijden zij niet meer mee voor de prijzen, maar hebben dan toch maar weer een koers gereden. Zo stonden er 22 teams, uit alle hoeken van ons land, met elk 6 renners te popelen om deze Ronde van Midden-Brabant te rijden. Als dan de laatste renner, na ruim drieënhalf uur koersen, over de eindstreep gaat, hebben 99 renners deze ronde overleefd. Elf keer hebben zij de keien van de Watertorenstraat getrotseerd. Zegt genoeg hoe graag deze jongens hun sport willen uitoefenen. Na afloop ook vele dankwoorden van de deelnemers en hun begeleiding. Ook verschillende sponsoren, die tijdens de koers aanhaken, willen volgende jaar meer gaan betekenen voor de Ronde van Midden-Brabant. En misschien ook weer een Ronde van Dongen door het centrum? Wie weet?

Lange linten door de polders
Daar waar juryleden zich voor de start zorgen maakten over wel of geen geneutraliseerde start, werd het startsein gegeven door voorzitter Stefan Rosenbrand. Wethouder Rene Jansen had een drukke agenda en schoof later aan. Als een lang lint trok het gezelschap over de polderwegen voor een omloop van 14,5 kilometer. Elf keer dezelfde ronde, elf keer de kasseien en elf keer de wind trotseren in de open polder. Al vroeg in de wedstrijd ontstond een kopgroep van elf renners. Wat de achtervolgers ook probeerden, zij konden het gat met deze koplopers niet meer dichten.

In deze kopgroep slechts een renner van De Jonge Renner, Hidde van Veenendaal. In diverse ronden was hij de man die het tempo hooghield. Met nog een ronde te gaan wist hij met Nick van der Meer te ontsnappen. Coen Vermeltfoort, ploeggenoot van Van der Meer, kneep in de remmen met de gedachten dat Van der Meer het karwei zou gaan afmaken. Het pakte voor deze twee renners uit het VolkerWessels team anders uit.

Van Veenendaal vertelde na afloop dat hij in de gaten had dat zijn tegenstrever redelijk stukt zat. Coen Vermeltfoort eindigde als derde en was zwaar teleurgesteld dat zijn maat het niet had afgemaakt. “We hadden de koers volledig in handen en geven deze overwinning dan toch nog weg.”  Vermeltfoort vond dat zijn ploeggenoot gewoon in het wiel van Van Veenendaal had moeten blijven en besluit: “Hidde heeft zich hier onsterfelijk gemaakt door hun thuiswedstrijd winnend voor de ploeg af te sluiten.”  Na afloop gaf winnaar Hidde van Veenendaal de bloemen aan zijn zus Anne. De fles bier van Opener hield hij voor zichzelf.

Uitslag

 

Author: Frank Geloven

Share This Post On