Midden-Brabant

Ronde van Midden Brabant: een selectieve, harde klassieker!

Jasper Bouma, Wim van Dongen (hij is nog steeds adviseur), Adriaan van Gool en Jan Vissers waren in 1969 de grondleggers van de Ronde van Midden Brabant. Wat ooit begon als tweedaagse van stad-tot-stad-wedstrijd voor junioren, werd in 1995 een wedstrijd voor elites en neo’s.

Dat de Ronde van Midden-Brabant in 1995 wisselde van junioren naar elite is eigenlijk te danken uit onvrede over het toekenningsbeleid van de KNWU. In verband met de 25e editie van de juniorenklassieker wilde het organisatiecomité het kampioenschap van Nederland voor junioren en nieuwelingen naar Dongen halen. Toen dit verzoek niet werd gehonoreerd, besloot men met deze tweedaagse juniorenwedstrijd te stoppen.

Nog altijd vinden wielerfanaten uit Dongen het onverteerbaar, dat de KNWU deze plaats destijds passeerde voor het NK. Alle ingrediënten voor een succesvol kampioenschap leken aanwezig: start en finish in het hart van de gemeente Dongen, de permanence in het gemeentehuis en niet te vergeten de bekende kasseienstrook aan de Watertorenstraat. Zo kwam er een einde aan een traditie die toch winnaars opleverde als Frits Pirard, Michel Zanoli, Leo van Vliet, Jan van Houwelingen, Bert Oosterbosch, Jelle Nijdam en Karsten Kroon.

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, zeker het Dongens wielerbloed. Hierdoor kwam Midden-Brabant nooit echt zonder wielerwedstrijd te zitten. Ondertussen staat ook deze elitewedstrijd als een huis.

De Stichting Wielerbelang Dongen weet zich tot op heden gesteund door het bedrijfsleven uit Dongen en omgeving. Toen in 2001 Coca-Cola Enterprises Nederland B.V., met de hoofdvestiging in Dongen, de hoofdsponsor van de Ronde van Midden Brabant werd, besloot het stichtingsbestuur met de doorstart naar een tweedaagse wedstrijd, bestaande uit drie etappes. De Ronde van Midden Brabant was weer wat het was: een tweedaagse wielerwedstrijd, maar nu voor neo’s en elites om de Grote Prijs Coca-Cola. Alle etappes vertrokken toen uit het centrum van Dongen nabij het gemeentehuis, waar ook de permanence was gevestigd.

Kasseienklassement: interessanter
Sinds de terugkeer van de tweedaagse in 2001 is ook het Coca-Cola Kasseienklassement ingevoerd. Deze kasseienstrook was echter zo ‘verouderd’ dat de gemeente Dongen in 2002 deze Middenbrabantse ‘hel’ ging renoveren. Toenmalige bestuursleden Wim van Dongen en Johan Tirions konden gerust zijn; de renovatie vond pas plaats na de 5e en 6e juli. De renners konden hun borst blijven nat maken.

Na beëindiging van de sponsorovereenkomst met Coca Cola, eind 2005, werd de Ronde van Midden-Brabant weer een eendaagse wielerwedstrijd voor neo’s en elite zonder contract. Ook het Kasseienklassement werd uit de wedstrijd geschrapt. In 2003 werd de kasseienstrook van de andere kant benaderd, zodat de renners die vooruit lagen nu ook weg konden blijven. De anders zo scherpe draai naar rechts, waardoor de koplopers hun achtervolgers zagen naderen, was verleden tijd. De renners kwamen nu vanuit de Lage Ham de kasseienstrook op en gingen ‘rechtdoor’ richting Oosteind de polder in, dus westenwind. Het werd dan ook weinig afremmen en vol gas rechtdoor.

De Ronde van Midden-Brabant voor Elite en Neo’s heeft intussen een vaste plaats op de wielerkalender gevonden. De wedstrijd heeft een uitstekende reputatie en bezorgt jaarlijks wielerliefhebbers in de regio ontzettend veel plezier.