Loodzware editie Ronde van Midden-Brabant

Het podium (v.l.n.r.): Rick Ottema, Frank van den Broek en Roy Hoogendoorn. (Foto: Harm Rijswijk)

Slechts 27 finishers in regen en wind en de kasseien van Dongen

Door Piet Scheepers
‘Koers is Koers’. Deze uitdrukking was slechts weggelegd voor de overgebleven 27 renners die na 170 kilometer tegen de klok van half vijf over de finish denderden van de door Frank van den Broek gewonnen Ronde van Midden-Brabant in de Tramstraat. Op het bord, waarop de renners hun aanwezigheid signeerden, was opvallend een hele reeks blokjes leeg. Dus een complete ploeg niet aanwezig. Het was aan wethouder Sport Rene Jansen de eer de resterende 145 renners weg te schieten. “Was het milieubewust dat er geen pistool gebruikt werd?” Wie weet?

De weersomstandigheden hielden bezoekers thuis. Echter de fanatiekelingen togen naar de Watertorenstraat, in Dongen beter bekend als de plaatselijke kasseienstrook. “De organisatie van de Vuelta durfde enkele weken geleden hun renners hier niet over te sturen,” lachten de technische mensen van de stichting Wielerbelang Dongen die verantwoordelijke waren voor het nieuwe parkoers. De deelnemers aan deze 52e Ronde van Midden-Brabant moesten zich 10 keer over deze oneffenheden, de kinderkoppen, heen worstelen. Vanwege de vele regen, waardoor dus een glad wegdek, stonden vele mensen van de diverse wielerploegen langs de kant met reserve wielen en foerage, zoals drinken en eten.

Het was na een ronde al duidelijk dat de vlakke polder langs de A27 voor een schifting zou zorgen. De wind zorgde voor waaiervorming, waardoor het langgerekte peloton uiteenspatte in vele kleine groepen. De eerste doorkomst gaf dan ook een duidelijk beeld dat dit een afvalkoers zou worden. De tijdsverschillen tussen de eerste groep en de laatste renners was na een ronde al vijf minuten.

Nadat vele renners de kleedkamers intussen al hadden opgezocht, maakte een kopgroep van zestien renners zich op voor de finale.

Oud winnaar Rick Ottema probeerde te ontsnappen. Zijn poging werd te niet gedaan door Frank van den Broek, Jaap Roelen en Roy Hoogendoorn, een hoog gehalte Brabanders.

Het moest dan gebeuren op de kasseienstrook, zo vaak de scherprechter. Echter niet de strook maar de laatste bocht waar bijna 180 graden terug wordt gedraaid.

Frank van den Broek plaatste en laatste versnelling. Hierop hadden zijn medevluchters geen antwoord, waardoor Van den Broek solo over de streep kwam.

Uiteraard tevreden gezichten bij De Jonge Renner, nu rijdend onder naam JEGG-DJR Academy. Deze Rijense sponsor heeft de Oosterhoutse wielervereniging een impuls gegeven, waardoor de ploeg op verschillende fronten, van klein tot groot, weer meespeelt om de prijzen.

“Het is ontzettend knap dat Frank als clubrenner renners uit een continentale ploeg achter zich weet te houden. Het feit dat er slechts 27 renners over de finish zijn gekomen zegt genoeg hoe zwaar deze koers was,” besluit parkoersbouwer Arthur van Dongen. Ook is hij content over het aantal kinderen dat zich heeft ingeschreven voor de Ready2Race de voormalige Dikke Banden Race.

Uitslag; 1. Frank van den Broek, 2. Rick Ottema, 3. Roy Hoogendoorn.

Author: Frank Geloven

Share This Post On