Mooie aanloop 50e editie Jumbo Ronde van Midden-Brabant

Uitreiking fiets_th500x675Prachtig wielerspektakel in Dongen

Het duurt dan nog wel even, maar over drie jaar gaat dan de echte 50e Jumbo Ronde van Dongen van start. Dit jaar is daar een Open Dongens Kampioenschap van gemaakt. Het bestuur sluit niet uit dat deze gouden ronde misschien mogelijk weer een profronde gaat worden. ,,Maar misschien dan voor deze ene keer!,” klinkt het vanuit de organisatie.

Dit jaar is het bestuur uitgebreid en dat heeft de organisatie geen windeieren gelegd. ”Doordat Jumbo Supermarkt en Rabobank ons financiële injecties heeft gegeven, kunnen we al heel wat meer dan andere jaren. Maar vergeet al die andere ondersteuners niet die ons ook in de moeilijke tijden, zijn blijven ondersteunen,” vertelt kersvers bestuurslid Stefan Rosenbrand. De trotse Rosenbrand is directeur bij Zeloo financiële diensten uit ’s Gravenmoer.

In de regio en elders in ons land zijn vele wielerkoersen vanwege financiële problemen met het organiseren van wielerwedstrijden gestopt. “Dongen groeit en heeft de stap naar meer gezet,” lacht Rosenbrand.

Laat in het seizoen
De organisatie is vanaf het voorjaar druk doende met deze wielerdag. De vertrouwde datum aan het begin van het jaar, of net voor de vakantie, was dit jaar geen optie. Vandaar dat werd uitgeweken naar laat in het seizoen. Met alle
risico’s van dien wat het weer betreft. Afgelopen weekeinde was het gehele parkoers zonovergoten. Het terras van d’Ouwe Sok was goed bezet en het publiek had verder achter de dranghekken de zon opgezocht.

Ook goede belangstelling op de Kasseienstrook (de Watertorenstraat). Want dat was, met het onverharde stuk in de Groenstraat, de scherprechter in de grote Jumbo Ronde van Midden Brabant. Nadat de bijna 170 renners rond half één waren weggestuurd door wethouder Piet Panis voor iets meer dan 162 kilometer, kon het wielerspektakel in het centrum losbarsten.

Doordat er de laatste jaren steeds minder animo was voor het Dongens Kampioenschap, is deze wedstrijd gewijzigd in een Open koers. Dus inschrijvingen van buiten Dongen. Dit werd goed opgepakt en voor dit eerste experiment stonden 18 renners aan de start. Onder wie zes (6 !!) Dongenaren. En er zijn zoveel renners in Dongen. Drieëndertig ronden koersten de mannen door het centrum. Ploegenspel is het tactische spelletje in de huidige wielerwereld. Ook in deze wedstrijd. Zondag was het de ploeg van Wim de Vos die de dienst uitmaakte.

Rabobank Dikke Banden Race voor de schooljeugd

podium Cat_1_th700x467Een voornaam onderdeel van de Dongense wielerdag. ,,Wij konden dus in de grote vakantieperiode deze dag organiseren, maar dan hebben wij geen kinderen voor de Rabobank Dikke Bande Race,” aldus de organisatoren. Een goede keuze blijkt eind september. Flyers werden op school uitgedeeld, oproepen op de website en in plaatselijk media. 70 deelnemers in drie categorieën is een puik aantal deelnemers.

”Het kan en mag meer. Maar in vergelijking met verschillende plaatsen elders, waar ook zulke dagen georganiseerd worden, spant Dongen echt de kroon als het gaat over het deelnemersveld,” lacht een rustige ogende Harm Rijswijk. Hij heeft zijn werk achter de schermen er op zitten en maakt nu foto’s van de wedstrijden. Als de jeugd voor de Dikke Banden Race hun rondjes fietsen,  hangen de belangstellende over de dranghekken om hun grut, maar ook de anderen, aan te moedigen. Applaus en gejuich klinkt als de eersten over de streep komen. Maar ook als de laatsten de streep passeren worden zij met applaus binnen gehaald, onder luide aanmoedigingen van KNWU microfonist Laurens van de Klundert.

Vygo Verkooijen, topper in de Rabobank Dikke Banden Race
Dit jaar was zijn laatste koers. Vanaf de eerste wedstrijd dat Vygo mee mocht rijden, stond hij aan de start. Vijf overwinningen en twee keer op de 2e plaats is zijn palmares in Dongen. Zijn laatste race, afgelopen zondag, was ook hij weer de sterkste. Eervol nam hij afscheid van de Rabobank Dikke Band Race.

Hierna volgde het spannend moment voor alle deelnemers: de verloting van de Mountain Bike. Wethouder Panis trok het beslissende lot. Myrthe Luijten was de gelukkige winnares. Dat vonden de vele aanwezigen ook. Want toen zij uit het deelnemersveld omhoog kwam en het publiek zag dat de fiets (het zadel) hoger stond dan dat Myrthe zelf groot was, klonk een enorm applaus. ,,Zo’n meske op zonne grote fiets!”

Na de finish van de Jumbo Ronde van Midden Brabant, gewonnen door de in Dongen wonende Daan Meijers, kon alles weer opgeruimd worden. Het vizier gezet kan gezet worden op volgend jaar. Zoals het er nu uitziet ook weer eind september. Mogelijk is dan de Jumbo Ronde van Midden Brabant een wedstrijd die telt voor de Topkompetitie. Nog meer spektakel richting de 50e Ronde van Dongen.

Bekijk HIER de uitslagen

Author: wbd

Share This Post On