Ronde Midden-Brabant 2019 waaierkoers bij uitstek

Ronde van Midden BRabant, Dongen 2019

Vooraf werd al gespeculeerd hoeveel renners rond de klok van half vijf de finishlijn van de vijftigste Ronde van Midden-Brabant zouden passeren. Vijftig, dertig misschien wel maar een stuk of twintig? Weer en wind waren bepalend en dat werd naarmate het einde naderde steeds slechter. De jury besloot dan ook de grote achtervolgende groep, met het ingaan van de laatste twee plaatselijke ronden, af te laten sprinten. De achterstand op de kopgroep van 34 renners was zo groot dat deze niet meer in te halen was. In deze groep reden meer dan acht ploegen, met drie of vier renners. Daaronder verschillende opleidingsploegen zoals: Lotto Soudal U23, Alecto CT, SEG Racing, Metec, thuisploeg Jumbo Visma-De Jonge Renner en WV IJsselstreek. Het waren dan ook Lotto/Soudal, Alecto en SEG die in de finale voor vuurwerk zorgden.

De Lotto/Soudal formatie pakte met de Belgische kampioen bij de beloften Florian Vermeersch de overwinning en met Sander de Pestel ook nog eens de vierde plaats. Ploegleider Kurt van de Wouwer was een tevreden man. “Wij rijden dit jaar voor de tweede keer deze klassieker mee. Een prima koers. Vorig jaar was het prima zonnig weer. Dit jaar was het even anders. Het weer maakte deze koers een pak zwaarder. Na de eerste ronde waren al veel renners afgestapt. De wind op de open stukken zorgde voor vele waaiers en de wegen waren glad. De taaiste renner zou uiteindelijk de winnaar worden,” was het eindcommentaar van de Vlaamse ploegleider.

Nadat de jury de achterblijvers had laten af sprinten, was het aan de 34 overgebleven renners om in de twee plaatselijke ronden te strijden om de hoogste eer. Voor het ingaan van de laatste ronde konden Florian Vermeersch, Coen Vermeltfoort en Jordi Meeus uit de greep van deze groep ontkomen. Sander de Pestel, maatje van Vermeersch, reed in zijn eentje naar dit drietal toe. Nu werd het spannend: twee renners uit één ploeg tegen twee individualisten. In de sprint was het de Belgisch kampioen Vermeersch die de langste adem had. Op 2 seconden gevolgd door Vermeltfoort en die weer gevolgd door Meeus. De Pestel werd op 4 seconden vierde.

Een prima resultaat voor deze opleidingsploeg. Van de Wouwer: “Dit was de elfde overwinning voor Florian dit seizoen. Hij is tweedejaars belofte en 20 jaar. Een jongen voor de toekomst. Wij zijn de laatste jaren goed bezig en plukken nu de vruchten. En wij hebben in Dongen een prima resultaat gereden dit jaar.”

Thuisploeg Jumbo Visma-De Jonge Renner pakte met Wim Wittenberg de dertiende plaats. Ploegmaten Ramon van Broekhoven eindigde als 24e en Bryan Boumans als 27e.

Tekst Piet Scheepers | Foto Harm Rijswijk

Author: Frank Geloven

Share This Post On