Ronde van Dongen: Hidde van Veenendaal klasse apart

Ronde van Dongen 2016 | Omnium Nieuwelingen

Ronde van Midden Brabant Ronde van Dongen Rabo Dikke Banden Race te Dongen

De Ronde van Dongen stond 25 september 2016 in het teken van de Nieuwelingen. Waarom deze categorie en niet meer het kampioenschap van Dongen? Vragen die de organisatie, de Stichting Wielerbelang Dongen, hebben bezig gehouden. ,,Omdat wij de afgelopen jaren steeds meer moeite moesten doen om renners te activeren voor het kampioenschap van Dongen, hebben we een keuze moeten maken. Er rijden wekelijks veel Dongense recreanten op hun fiets over de Brabantse wegen. De interesse was minimaal. De een vond het te hard gaan en de ander had weer ander verplichtingen,” vertelt een woordvoerder namens de stichting.

Op voorstel van bestuurslid Arthur van Dongen rolde een omnium koers voor Nieuwelingen uit de bus. Twintig jongeren werden uitgenodigd. De wielerliefhebber die deze jonge gasten in diverse disciplines heeft bezig gezien, moet het zijn opgevallen dat er toekomst zit in het Nederlandse wielrennen.

Nadat de grote broers voor de 47e Ronde van Midden Brabant door wethouder Piet Panis waren weggeschoten, werd het parkoers voor de Ronde van Dongen en de Dikke Banden Race vrijgemaakt. Een ronde van om en nabij 850 meter met een aantal flauwe en scherpe bochten, afgewisseld door klinkers en bitumen. ,,Een prima rondje in het centrum voor de Nieuwelingen en de jeugd,” redeneerde de organisatoren.

De Nieuwelingen kregen een afwisselend programma voorgeschoteld. Een puntenkoers over 20 ronden, gevolgd door een rit in lijn over 30 ronden. Hun dag werd afgesloten met een tijdrit over 1 ronde.

Opvallend tijdens deze wedstrijd waren de initiatieven die de coureurs van WV De Jonge Renner toonden. Met name Hidde van Veenendaal (Dongen) toonde zich een aanjager voor zijn ploegmakkers, Martijn Räkers (Bavel) en Wessel Verschueren (Ulicoten).

Daar waar het even rustig aan kon, kroop dit drietal tussen de renners, maar als er weer punten te verdienen vielen, koersten de heren van voren. Het trio heerste in Dongen, maar voelde de hete adem van Mauro Spapen uit Rijen, zeker tijdens de koers en de tijdrit, dicht in hun nek.

Ook de kleine Robbert Rasenberg (Terheijden) had een prima dag. In de koers eindigde hij als derde en in de tijdrit als zesde. Heer en meester was echter Hidde van Veenendaal. In zijn voormalige woonstraat eindigde hij op de drie onderdelen op de eerste plaats waarbij hij in de tijdrit nummer twee (Martijn Räkers) dik 2 seconden voorbleef! Een terechte winnaar.

Of er volgend jaar een vervolg komt? Binnen nu en vier weken gaat de stichting het volledige programma evalueren. Daarna wordt bekend gemaakt wat er volgend jaar op het programma staat. De stichting gaat langzamerhand naar een Gouden Jubileum.

Download uitslag

Verslag: Piet Scheepers
Foto: Harm Rijswijk

Author: wbd

Share This Post On