Ronde van Midden-Brabant met kampioenen in het peloton

Wielerdag Dongen: de toekomst aan de start

Door Piet Scheepers.
Komende zondag is er weer volop wielerspektakel in het centrum van Dongen. En niet te vergeten op de Kasseienstrook (de Watertorenstraat) in het buitengebied. De 168 vertrekkers moeten deze beul tien keer passeren. Geen lolletje als er veel wind staat en het durft te regenen! In de Tramstraat, ter hoogte van café d’Ouwe Sok, ligt start en finish. Hier komen de renners vijf keer langs. Tussen elke passage is er voor het publiek genieten geblazen als de kinderen van de basisscholen hun Ronde van Dongen rijden. De eerste categorie (2–4 jaar) vertrekt om 13.20 uur op hun loopfietsje vanuit de Torenstraat voor een halfrondje.

Ronde van Dongen: Ready2Race
Inmiddels hebben zich bijna 100 kinderen aangemeld voor deze dag. Altijd weer een happening voor de schooljeugd. Helaas was vorig jaar de regen de grote spelbreker. Dat mocht echter de pret niet drukken, gezien het grote aantal aanmeldingen. Zeker in de jongste categorie, 2-4 jaar, op hun loopfietsje. Zij rijden een halfrondje van 375 meter en starten in de Torenstraat. Te bereiken via het pad tegenover d’Ouwe Sok. Daarna is voor alle categorieën de start en finish in de Tramstraat. Aanmelden kan nog via de website ready2race.nl of zondag 12.30 uur bij Cafetaria Eethuis van Holst. Er staan met 144 rennertjes een record aantal deelnemers aan de start. Download onderaan dit bericht de startlijst.

Voormalige winnaars, Ned. Kampioenen en Wereldkampioen in koers
De Ronde van Midden-Brabant dreigt uit haar jasje te groeien. Figuurlijk dan we te verstaan. Dit jaar hebben zich 28 ploegen aangemeld. Als iedere ploeg met het aantal renners komt dat mag meerijden, zes per ploeg, dan staan er 168 vertrekkers aan de start. Zij worden weggeschoten door wethouder Sport Rene Jansen. Hij wordt in dezen bijgestaan door zijn collega-wethouder Kees de Jong. Ook nemen zij de prijsuitreiking rond 16.00 uur voor hun rekening.

Wie staan er zoal aan de start?
“Maar liefst zeven continentale ploegen. Daaronder renners die prachtige uitslagen op hun erelijst hebben staan”, vertelt Arthur van Dongen. Van Dongen is verantwoordelijk voor het parkoers, terwijl tijdens de koers Martin van Steen als koersdirecteur aanspreekbaar is.
Natuurlijk weet Jumbo-Visma ploegleider Van Dongen als geen ander wie de favorieten zijn.
Jan Willem van Schip (rugnummer 11) rijdt bij ABLOC CT. De wereldkampioen koppelkoers op de baan is een van de trekpleisters.
Rick Ottema (14) uit de Allinq CT ploeg, is een oud winnaar van deze ronde. Hij weet zich in zijn team gesteund door Robin Löwik (17), de Nederlands kampioen in 2019 bij de Eliterenners zonder contract.
Stijn Daemen (20) rijdt voor Beat CT en is de eindwinnaar van de Topcompetitie 2023. Ook een oud winnaar is Hidde van Veenendaal (35) die koerst voor de Metec formatie. Schrap het team van Volker Wessels niet uit. Zij hebben met Coen van Vermeltfoort een kanshebber in huis. Onder nummer 118 rijdt Sven Thurau, zoon van Didi Thurau ooit geletruidrager in de Tour de France.

Wat gaat de thuisploeg JEGG hier tegenover zetten?
Het was even wennen voor het wielerpubliek. De Jonge Renner reed jaren in het vertrouwde rode shirt. Sinds JEGG de wielerploeg uit Oosterhout sponsort, rijdt de club in de groen witte kleuren. Vorige ronde zorgde Frank van den Broek dat JEGG in Dongen op het hoogste podium stond. Als ploegleider staat Daan Meijers aan het roer. Zij zullen hun huid duur verkopen en proberen zeker bij elke ontsnapping mee te spurten. “De organisatie hoopt op veel wind, zeker in de polder. Daarnaast zijn de passages op de Kasseienstrook een uitdaging om weg te springen. Ingrediënten voor een harde, maar leuke wedstrijd”, besluit Arthur van Dongen.

De finish wordt tegen de klok van 16.45 uur verwacht. Daarna volgen direct de huldigingen.

Download HIER de startlijst van de Jumbo/Visma Ready to Race voor de allerkleinsten

Author: Frank Geloven

Share This Post On