Spannende finale na urenlange achtervolging

finishfoto2

Tijmen Eising juicht uitbundig. Hij wint de Ronde van Midden-Brabant. (Foto Harm Rijswijk)

De Ronde van Midden-Brabant kende zondagmiddag een verrassende ontknoping. Terwijl iedereen rekening hield met een strijd van twintig renners, die bijna de gehele dag in een kopgroep voorop reden, werd het toch nog een duel van het peloton. De grootste struikelblokken op het parcours, kasseien én offroad in de laatste vijf kilometer, speelden daarbij een hele grote rol. Voormalig veldrijder Tijmen Eising was de handigste in de enerverende laatste vijf kilometer. Hij won de sprint van een uitgedund en volledig verbrokkeld peloton. Huub Duyn werd tweede en Arno van der Zwet derde.

Een echte massasprint werd het niet. Want na de hergroepering op vijf kilometer van de finish, werd het peloton op de direct volgende kasseienstrook en even later op de offroad-strook helemaal op een lint getrokken. In de laatste anderhalve kilometer brak het vervolgens in een tiental groepjes. De sprint werd er dan ook een van een heel lang lint met gaten. Tijmen Eising had zich in de beste positie gemanoeuvreerd en hij hield het verschil met de andere ‘sprinters’ vast.

De Ronde van Midden-Brabant kreeg daarmee een apotheose waarmee niemand van de volgers en toeschouwers een uur eerder nog rekening had gehouden. Toen passeerde immers een sterke kopgroep van twintig renners met anderhalve minuut voorsprong de finish voor de laatste ronde van 43 kilometer. Voor die marge van anderhalve minuut hadden de aanvallers uren geknokt. De aanval was al vroeg tot stand gekomen. Binnen een half uur was een eerste groepje van vier uitgegroeid tot een klein peloton van 24

Samenwerking verdwenen
In de laatste ronde gooiden ze de bonus echter zelf overboord. De samenwerking ging volledig aan flarden, nadat er diverse aanvallen in de kopgroep waren geweest. Het peloton kreeg zo weer kansen en greep die ook met beide handen aan. De aanvallers spartelden en vielen uit elkaar, maar één voor één werden ze door het fel jagende peloton ingerekend.

Met nog vijf kilometer voor de wielen kwam een hergroepering met de laatste tegenstribbelende aanvallers tot stand. Vervolgens bewees de lastige finale van de Ronde van Midden-Brabant zijn waarde als scherprechter. Op de kasseienstrook trok het peloton al op een lint. Op de offroad-strook, anderhalve kilometer voor de streep, trokken een paar durfals nog eens ferm door. Onder hen Tijmen Eising, voormalig wereldkampioen cross bij de junioren. Een klein groepje sloeg een miniem gaatje. Eising was vervolgens de snelste in de punt van het langgerekte en verbrokkelde peloton.

Download HIER de uitslag

Author: wbd

Share This Post On