Ronde Midden-Brabant 2018

Massasprint onvermijdelijk in Ronde van Midden-Brabant

Het podium van de Ronde van Midden Brabant. Foto Harm Rijswijk

Door Piet Scheepers
Het was stralend weer. Genieten van het zonnetje. Toch miste de echte wielerliefhebber deze dag de wind. Dit fenomeen kan vaak op belangrijke momenten in een wielerwedstrijd de scherprechter zijn. In de Ronde van Midden Brabant is in het verleden gebleken dat door de wind het spel in de vlakke polders op de wagen werd gezet. Dit jaar bleef het uit en eindigde deze 49e Ronde van Midden Brabant in een massasprint. De 20-jarige Italiaanse stagiair van SEG Racing Academy, Alberto Dainese, won afgetekend.

Ruim 50 jaar geleden, nadat Wim van Dongen met enkele wielerfanaten de Ronde van Dongen had opgezet, volgde een jaar later de Ronde van Midden Brabant. Toen een junioren tweedaagse. Opvallend bij de Dikke Banden Race was dat veel ouders dit jaar hun kinderen met een eigen helm naar de wedstrijd hadden gestuurd! Veiligheid voorop, chapeau!

Puzzelen
De stichting Wielerbelang Dongen is dit jaar niets bespaard gebleven. Na de vele toegezegde vergunningen, van gemeenten van doorkomst en de provincie, was het een aantal dagen voor de start toch nog even puzzelen wat te doen. Zo was de weg van Klein Dongen naar ’s Gravenmoer voor de helft afgesloten. Dus opletten geblazen voor het peloton op deze smalle weg met obstakels.

Erger was het in de polder achter Waspik. Daar was enkele dagen voor de start gewoon een weg opgebroken, waardoor op het allerlaatste moment de ronde daar aangepast moest worden. Het aantal kilometers dat de renners af moesten gaan leggen werd beduidend minder.

Kortom: een kortere koers met weinig weerstand van de weergoden. Even iets anders dan een week geleden, toen in Kaatsheuvel de juniorenwedstrijd Hill en De Moer voor het eerst van start ging. De hele dag regen!

Arthur van Dongen, lid van het bestuur in Dongen en medeorganisator in Kaatsheuvel, keek na afloop terug op een geslaagd Dongens evenement.
“Door wegwerkzaamheden hebben we het parkoers moeten inkorten en het weer werkte niet echt mee om er een zware koers van te maken. Samen met de Dikke Banden Race voor de jeugd, waar 100 kinderen zich voor hadden ingeschreven, hebben we met het Omnium voor de junioren weer een prima wielerdag in Dongen kunnen beleven.” Over publieke belangstelling heeft de organisatie niet te klagen gehad. Met name rond de Watertorenstraat, een van de Kasseienstroken in Dongen, was veel belangstelling.

Kasseienstrook
“Nooit geweten dat deze straat een dergelijk belangrijk onderdeel in deze ronde is,” sprak wethouder Rene Jansen na afloop. Samen met ronde miss Brechje Hermans, dochter van Mathieu Hermans, reed hij een aantal ronden mee in de karavaan. Door secretaris William van Gorkum en koersdirecteur Martin van Steen liet hij zich uitvoerig informeren over de Ronde van Midden Brabant en het wielergebeuren in z’n algemeen.

In een andere volgwagen volgden Arthur van Dongen met zijn vader Wim niet alleen deze ronde, maar ook de verrichtingen Arthurs Sunweb pupillen Tom Dumoulin en Sam Oomen. In de laatste kilometers reden zij van voren tijdens het WK in Innsbruck om uiteindelijk als 4e en 14e te eindigen.

Massasprint
De koers was door het fraaie weer dus niet erg selectie en we kregen sinds jaren weer een massasprint in de Tramstraat tegenover d ‘Ouwe Sok.
Het was een sterk bezet veld met onder andere uit België de Lotto Soudal ploeg onder 23 jaar. Thuisploeg De Jonge Renner moest het verder opnemen tegen een zevental continentale ploegen, waaronder SEG Racing Team en Vlasman CT.

Vanaf kilometer 20 tot een zestal kilometer voor de finish reed een kopgroep van zes renners. Het sterke SEG team reed het gat dicht waarna het wachten was op een massasprint. Daarin toonde de 20 –jarige Italiaan Alberto Dainese zich de sterkste. Hij klopte in deze strijd de sterke Wim Stroetinga, vlak voor de finale nog getipt als mogelijke winnaar door Wim van Dongen. Arvid de Kleijn pakte de derde podiumplaats.

Foto Harm Rijswijk