Wethouder Piet Panis koestert herinneringen aan Ronde van Midden-Brabant

piet_panis_700x465

Piet Panis, de Dongense wethouder van onder meer sportzaken. (Foto: Jan Stads/Pix4Profs)

Door Piet Scheepers
Sinds enkele weken heeft Dongen als wethouder Sport en Cultuur een oude getrouwe op deze stoel zitten. Zijn Volkspartij Dongen moest de vorige vier jaren vanuit de oppositie het beleid in Dongen in de gaten houden. De nu 63-jarige Piet Panis was van 1997 tot en met 2010 onafgebroken wethouder van de gemeente Dongen. Vier jaar geleden moest hij als wethouder een stapje terug doen. Dat weerhield deze plaatselijke politicus niet om ‘gewoon’ als raadslid weer zitting te nemen in de gemeenteraad.

Deze oppositieperiode legde zijn Volkspartij geen windeieren. Leverden de verkiezingen in 2010 slechts vier zetels op (evenveel als drie andere partijen) dit jaar klom zijn club uit het dal en behaalde een daverende zege met negen zetels van de 21. Nu zit zijn partij in de gemeenteraad met 9 raadsleden en is hij weer wethouder met zijn geliefde portefeuille Sport en Cultuur. Gezegd moet worden dat ook de overige portefeuilles zoals onder andere Ouderen en Seniorenbeleid en de Transities ook meer dan de aandacht van Piet Panis hebben.

Johnny Hoogerland
Sportverenigingen konden altijd bij hem terecht en nu ook weer. Dongen kan dan ook trots zijn op hetgeen de afgelopen decennia op sportgebied gerealiseerd is. Denk aan de sportaccommodaties van Atledo, het tenniscomplex Bas Dongen, sporthal de Salamander en de voetbalaccommodaties. Het deed er niet toe welke tak van sport hem uitnodigde voor een bezoek, altijd maakte hij tijd. Zo was hij vele malen te gast bij de stichting Wielerbelang Dongen als de Ronde van Midden Brabant van start ging.

“Ik heb diverse keren de Ronde van Midden-Brabant mee mogen maken. In de gastenwagen was het genieten geblazen. Zeker als je via de communicatie kon horen hoe er onderling werd gecommuniceerd.” Wethouder Panis is blij dat het wielrennen in Nederland weer in de lift zit. Hij noemt namen als Niki Terpstra, Bauke Mollema en Tom Jelte Slagter. “De Ronde van Midden Brabant heeft diverse winnaars gebracht, die nadien ook bij de profs hoge ogen gooiden.”

Zo kreeg Panis een dejavu gevoel toen hij enkele jaren geleden Johnny Hoogerland in de Tour in het prikkeldraad zag belanden. ”Hem heb ik ooit tijdens een huldiging in Dongen de Coca Cola trui mogen aantrekken.”

‘Prima sfeer’
Met plezier kijkt de wethouder weer naar de start van de komende ‘Midden-Brabant’. ”De sfeer is prima. Maar ook in het peloton is het genieten, maar soms ook huiveren. Zo zag ik Jean Paul van Poppel op de kasseienstrook een andere ploegleiderswagen passeren. Zenuwslopend, het ging maar net”

De ontmoeting met verslaggever Jean Nelissen in het gemeentehuis, ooit de permanence, zal hij nooit vergeten. “Ik dacht aan een grote man. Dan zie je daar een klein in elkaar gedoken manneke langs komen met een sigaartje. Een compleet ander type dan ik mij had voorgesteld”

Kortom: Wethouder Panis is ook wielerliefhebber. Deze sport moet volgens hem weer de aandacht krijgen die het verdient. “Ik bewaar er veel mooie herinneringen aan. Zeker aan de Ronde van Midden Brabant met start en finish in Dongen”

Author: wbd

Share This Post On